About

"Det händer att jag vaknar om morgonen och känner att i dag skulle jag behöva bli fotograferad av Eva Edsjö. Jag och Eva åkt karusell med Franz Ferdinand, hittat popmusikens epicentrum i en liten by i Skottland och porträtterat Belle and Sebastian, även kända som världshistoriens i särklass kameraskyggaste band. Eva har fotograferat musiker, bilfanatiker, travellers och nobelpristagare från Memphis till Timbuktu, från Fårö till Okinawa och i sina hemstäder London och Stockholm.
När jag gav ut min första bok och behövde pressbilder var valet av fotograf självklart. Jag kan än i dag inte riktigt förstå att det är jag själv på de bilderna. Även om Eva som vanligt plåtade utan make up eller styling och med bara Parissolen som ljussättning. För den som flyktigt bekantar sig med hennes dryga femton år som fotograf får kanske för sig att hennes signum är de varma art deco-färgerna (aubergine, guldgult, klorofyllgrönt…). Eller krocken mellan mjuk natur och hård civilisation. Eller kanske det där vinterdisiga solljuset som på något vis alltid infinner sig så fort hon plockar fram kameran, oavsett årstid. Men den som sett henne jobba vet att det handlar om något helt annat.
Eva plåtar nämligen världen som den är, men människorna så som hon ser oss. Lite bättre, lite smartare, lite ärligare – och väldigt mycket vackrare än vi egentligen är. Jag tror det är därför vi är så många som då och då vaknar om morgnarna och känner att idag är en sådan där dag då jag skulle behöva bli plåtad av Eva Edsjö."
Madelaine Levy, Litteraturredaktör Svenska Dagbladet